III Festiwal Świętokrzyskich Smaków w Tokarni

III Świętokrzyski Festiwal Smaków w Parku Etnograficznym w Tokarni. W sobotę swoje stoisko przygotowały „Ekobabki”. Wzięły one również udział w konkursie „20 potraw na 20-lecie województwa świętokrzyskiego”. Do konkursu zgłoszono aż 35 potraw regionalnych. Każde z konkursowych dań musiało wywodzić się z tradycyjnej kuchni świętokrzyskiej. Dania oceniali Mariusz Masny, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej, Stanisław Wróbel, redaktor naczelny „Echa Dnia”, Jacek Kowalczyk, dyrektor Departamentu Promocji, Edukacji, Kultury, Sportu i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, Arkadiusz Bąk, przewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego oraz Anna Ciołak, naczelnik Wydziału Informacji i Promocji w Starostwie Powiatowym w Kielcach. Wyróżniono 20 potraw, w tym „Kaczkę po dworsku” przygotowaną przez „Ekobabki”. W niedzielę gminę Górno promowały swoimi stoiskami Panie z KGW z Radlina i Leszczyn. Potrawy przygotowane przez Panie przyciągały do stoisk amatorów domowej i tradycyjnej kuchni. Radlinianki oprócz stoiska kulinarnego zaprezentowały się na scenie. Organizatorami III Świętokrzyskiego Festiwalu Smaku byli: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, gazeta Echo Dnia oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.

Udostępni post na :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Skip to content