Polska Wieś Smakuje – KGW Radlinianki zdobyły 3 miejsce !!! :)

Do konkursu na najlepsze praktyki tradycji kulinarnych polskiej wsi wpłynęło 330 opisów, z których Jury wyłoniło po trzech laureatów w ramach każdej z pięciu kategorii konkursowych. Zgodnie z regulaminem konkursu „Polska Wieś Smakuje” realizowanego przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi laureatów wybrano w kategoriach:

1.Kiszonki z warzyw i owoców

2.Zupy

3.Potrawy jarskie

4.Potrawy z drobiu i ryb

5.Potrawy świąteczne

 

Werdyktem Jury KGW Radlinianki zdobyły 3 miejsce w pierwszej kategorii – Kiszonki z warzyw i owoców. Serdecznie gratulujemy Radliniankom sukcesu i życzymy kolejnych 🙂

artykuł i szczegółowe wyniki konkursu dostępne pod linkiem:

Konkurs „Polska Wieś Smakuje” rozstrzygnięty!

 

Przepis zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich “Radlinianki”

 Zakwas buraczany (składniki na 4 porcje):

1 kg buraków

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

4 ząbki czosnku

5 ziarenek pieprzuplasterek imbiru

Zalewa:

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

1 litr wody

Opis wykonania:

Surowe buraki obrać ze skórki i pokroić na plastry grubości 0,5 cm, włożyć do szklanego, szczelnie zamykanego słoja razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, czosnkiem, imbirem.Przygotować zalewę:wodę zagotować, wsypać cukier i sól, ostudzić, zalać buraki, pozostawić do zakiśnięcia od 5 do 7 a nawet 9 dni w temperaturze pokojowej, im cieplej tym lepiej, potem wynieść w chłodniejsze miejsce na około tydzień. Po ok. 2-3 dniach na wierzchu zbierze się piana, którą trzeba usunąć izamieszać płyn, aby wypuścić gromadzące się gazy. Na początku zakwas będzie miał konsystencję rzadkiego kiślu, nie należy się tym zrażać. Im dłużej kiśnie tym lepszy!Doskonały do barszczu wigilijnego, do picia – wzmacnia krew i podnosi odporność, odkwasza organizm, buraczki można wykorzystać do sałatki obiadowej z dodatkiem jajka lub pomarańczy czy fety. Po zakiśnięciu zakwas należy

Udostępni post na :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Skip to content