W długi majowy weekend odbyła się druga edycja Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków, który dokładnie rok temu zainaugurowany został w Parku Etnograficznym w Tokarni. Impreza cieszyła się tak dużym uznaniem, że redakcja „Echa Dnia” wraz z Muzeum Wsi Kieleckiej i Urzędem Marszałkowskim postanowili zorganizować ją ponownie.
Gminę Górno promowały KGW z Krajna oraz KGW ze Skorzeszyc. Gospodynie częstowały swoimi najlepszymi wyrobami i wypiekami. Stoiska naszych Kół były oblegane przez zwiedzających turystów, smakoszy i zaproszonych gości. Nikt nie przeszedł obojętnie przy obfito zastawionym stole, a tym bardziej głodny. W Tokarni na scenie zaprezentował się również Dziecięcy Zespół “Górne Nutki” .
Podczas festiwalu promowano drugie wydanie książki kucharskiej „Świętokrzyskie smaki”, w której znajdą się przepisy na tradycyjne świętokrzyskie dania także Kół Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy z gminy Górno.
A poniżej fotorelacja z tego wydarzenia.