Konkurs na najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego w Pierzchnicy.
W niedziele 3 lipca br. na Rynku w Pierzchnicy odbył się IX konkurs na najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego z kapusty i ziemniaka. Konkursowi towarzyszył XIII Powiatowy Przegląd Kapel. Na scenie zaprezentowało się 7 ludowych zespołów, w skład których wchodzą utalentowani i doświadczeni muzycy. Gości powiatowego konkursu powitał starosta kielecki Michał Godowski, Przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach Jan Cedro oraz gospodarz terenu wójt Pierzchnicy – Stanisław Strąk. O miano najsmaczniejszej i najlepszej potrawy powiatu kieleckiego walczyło aż 24 potrawy przygotowane przez 17 zespołów reprezentujących gminy powiatu kieleckiego. Na pierzchnickim Rynku gminę Górno reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich „Radlinianki” z Radlina, które do konkursu zgłosiło potrawę – „Kociołek Radliński” oraz Kapela Henryka Janusa z Bęczkowa. Paniom z KGW gorąco kibicowali Przewodniczący Rady Gminy Górno – Pan Janusz Bednarz, Radny Powiatowy – Pan Grzegorz Ciepiela Przewodniczący Gminnego Koła Gospodarzy Wiejskich – Pan Janusz Forma oraz Pan Bronisław Skowroński. Zmaganiom konkursowym przyglądał się także Piotr Żołądek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego.
Jury konkursowe na czele, którego stanął – Mirosław Ciołak – szef kuchni w hotelu „Tęczowy Młyn” oraz pozostali członkowie: starosta kielecki Michał Godowski, zastępca dyrektora Powiatowego Zarządu Dróg w Kielcach – Paweł Gratka oraz Wioletta Krzyżanowska z Wydziału Informacji i Promocji brało pod uwagę formę podania potraw, ich walory smakowe, pochodzenie i oryginalność przepisów. Wybór najlepszej potrawy nie był łatwy, bo z ziemniaka i kapusty tych pospolitych warzyw, które na co dzień królują na naszych stołach, uczestnicy konkursu przyrządzili wspaniałe potrawy na wiele sposobów, jedne były tradycyjne – przywołujące smaki dzieciństwa a inne innowacyjne.
Panie z KGW „Radlinianki” z Radlina zdobyły wyróżnienie za potrawę zgłoszoną do konkursu. Przewodnicząca Koła Gospodyń – Pani Barbara Forma zadbała o każdy szczegół, danie „Kociołek Radliński” było nie tylko niezwykle smakowite, ale także podane w oryginalny i estetyczny sposób – na liściu kapusty. Wszyscy odwiedzający stoisko zachwycali się tym niebanalnym smakiem.
Gratulujemy wyróżnienia!