Stowarzyszenie Ziemi Świętokrzyskiej „Warkocz” w Hucie Szklanej

Stowarzyszenie Ziemi Świętokrzyskiej „WARKOCZ” z Krajna wygrało tegoroczny konkurs na najlepszą zalewajkę. Jest to bardzo znaczące wyróżnienie, gdyż pokonali 25 zespołów z kilku gmin regionu Świętokrzyskiego. Zwycięstwo bardzo cieszy, a przypieczętowane jest wieloma pochwałami ze strony gości degustujących zalewajkę przy stoisku. Oceniany był przede wszystkim smak i receptura zalewajki, ale miał znaczenie również sposób podania oraz estetyka stoiska. Szefem Kuchni „zalewajkowej” była Małgorzata Stępnik, która przygotowała recepturę, ale miała wielu pomocników. Sukces był możliwy dzięki dobrze zorganizowanej pracy zespołowej (co widać na zdjęciach). Podstawą zalewajki jest dobry zaczyn z domowej garcyny, który musi się kisić 4 dni. Składniki: Woda ze źródełka Św. Franciszka, ziemniaki, wywar z kości wędzonej schabowej i gęsiny, zaczyn z domowej garcyny, śmietana wiejska, sól, pieprz, czosnek, majeranek, boczek z cebulą, kasza jęczmienna, borowiki. Wykonanie: Wywar ugotować na kościach wędzonych schabowych i gęsinie. Cebulę z boczkiem podsmażyć, wrzucić usmażoną cebulę i boczek do wywaru. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę. Po ugotowaniu ziemniaków wlewamy zakwas i zaprawiamy śmietaną. Na samym końcu doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wrzucamy borowiki.Stowarzyszenie Ziemi Świętokrzyskiej „WARKOCZ” działa od 5 lat. Aby wypełniać cele statutowe osoby ze stowarzyszenia podejmują szereg działań upowszechniających wiedzę o historii i tradycjach Regionu Świętokrzyskiego. Anna Michalska jest autorem i koordynatorem 2 projektów pod tytułem „Tradycyjna Zagroda”. Dzięki temu, że pozyskała dofinansowanie ze szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE gospodarstwa w Krajnie dostały do hodowli owce, indyki, gęsi i kaczki. Członkowie stowarzyszenia preferują zdrową żywność i prowadzą promocję regionu poprzez banery, foldery, kalendarze i udział w imprezach folklorystycznych.

Małgorzata Stępnik

Udostępni post na :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Napisz do Nas

Masz pytania napisz do nas wiadmość
Aktualności
Skip to content