17 październikia w Muzeum Wsi Kieleckie w Tokarni odbyło się “Święto Gęsiny”, w ramach zadania “Święto Gęsiny – przywrócenie tradycji hodowli, przyrządzania i jedzenia gęsiny” dofinansowanego ze środków UE.
KGW Radlinianki już niejednokrotnie wystawiały swoje dania, zdobywając główne miejsca na róznego typu konkursach i festiwalach kulinarnych. Organizatorzy tworząc Świeto Gęsiny wybierali tylko jedno koło z każdego powiatu Województwa Świętokrzyskiego. Nasz powiat, a tym samym naszą gminę reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki z Radlina. Konkurowały one z 12 kołami z województwa o tytuł najlepiej przyrządzonej gęsiny oraz wystawiały swoje dania wśród 50 wystawców, którzy zgromadzili się w tym dniu w Parku Etnograficznym w Tokarni.
W spichlerzu odbyła się część konkursowa, gdzie jury, gdzie pod czujnym okiem przewodniczącego komisji – szefa kuchni Mariusza Bezaka, dokonało oceny i degustacji dań konkursowych. Popisowym daniem Radlinianek była “Pańcia Radlińska na pierzynce”, tj. rolada z gęsiny w sosie śliwkowym, podawana z kluchami ziemniaczanymi, surówką z czerwonej kapusty oraz grillowane śliwki.
Oprócz dania konkursowego Radlinianki przygotowały również faszerowaną gęś oraz pasztet z gęsiny.
Wszyscy, którzy przybyli w tym dniu do Tokarni odwiedzili stoisko naszego koła degustując różnych potraw i ciast. Obecni zachwalali również piękne stroje Radlinianek oraz ich wielki zapał do pracy.
Podczas oficjalnego ogłoszenia wyników, jury przyznało dwa wyrównienia, 3 miejsca na podium oraz nagrody za udział. KGW Radlinanki zdobyły III miejsce w Wojewódzkim Święcie Gęsiny.
Na scenie wystąpiło wiele zespołów i kapel ludowych. Odbył się również pokaz darcia pierzy. Wszyscy chetni mogli również potańczyć w kole przy skocznej muzyce ludowej.
Całemu kołu