Radlinianki na podium – Relacja ze Święta Gęsiny w Tokarni

17 październikia w Muzeum Wsi Kieleckie w Tokarni odbyło się “Święto Gęsiny”, w ramach zadania “Święto Gęsiny – przywrócenie tradycji hodowli, przyrządzania i jedzenia gęsiny” dofinansowanego ze środków UE. 

 KGW Radlinianki już niejednokrotnie wystawiały swoje dania, zdobywając główne miejsca na róznego typu konkursach i festiwalach kulinarnych. Organizatorzy tworząc Świeto Gęsiny wybierali tylko jedno koło z każdego powiatu Województwa Świętokrzyskiego. Nasz powiat, a tym samym naszą gminę reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki z Radlina. Konkurowały one z 12 kołami z województwa o tytuł najlepiej przyrządzonej gęsiny oraz wystawiały swoje dania wśród 50 wystawców, którzy zgromadzili się w tym dniu w Parku Etnograficznym w Tokarni. 

W spichlerzu odbyła się część konkursowa, gdzie jury, gdzie pod czujnym okiem przewodniczącego komisji – szefa kuchni Mariusza Bezaka, dokonało oceny i degustacji dań konkursowych. Popisowym daniem Radlinianek była “Pańcia Radlińska na pierzynce”, tj. rolada z gęsiny w sosie śliwkowym, podawana z kluchami ziemniaczanymi, surówką z czerwonej kapusty oraz grillowane śliwki. 

Oprócz dania konkursowego Radlinianki przygotowały również faszerowaną gęś oraz pasztet z gęsiny. 

Wszyscy, którzy przybyli w tym dniu do Tokarni odwiedzili stoisko naszego koła degustując różnych potraw i ciast. Obecni zachwalali również piękne stroje Radlinianek oraz ich wielki zapał do pracy. 

Podczas oficjalnego ogłoszenia wyników, jury przyznało dwa wyrównienia, 3 miejsca na podium oraz nagrody za udział. KGW Radlinanki zdobyły III miejsce w Wojewódzkim Święcie Gęsiny. 

Na scenie wystąpiło wiele zespołów i kapel ludowych. Odbył się również pokaz darcia pierzy. Wszyscy chetni mogli również potańczyć w kole przy skocznej muzyce ludowej.

Całemu kołu

Udostępni post na :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Skip to content